(Vormgeving button door: Massimo Randag)

 

Cosi


Frank van Hekken Frankie's Delight gaffer Chef Licht

is de trouwe kompaan van FRANK VAN HEKKEN, de enige echte FRANKIE van de Nederlandse filmwereld, en zij kijkt met net zo'n aanstekelijke blijmoedigheid de wereld in als haar baasje.

 

Frank kennen we al zó lang; vele jaren woonde hij letterlijk om de hoek. Dat kwam goed uit, want toen het 'kook-virus' echt toesloeg in '90 of '91, was er behoefte aan snelle vrienden.

Want er werd wel uit boeken gekokkereld, maar echt gekeken voor hoeveel personen al die gerechten nou eigenlijk waren, dat schoot er maar al te vaak bij in... Frank was een willig slachtoffer om door alle bergen voedsel heen te eten.

 

Ook op de set waren we tijden haast onafscheidelijk, een soort van drietand met Ben Hooper. De wildste, vreemdste, leukste, zwaarste klussen hebben we samen als lichtteam volbracht. Een team dat later aangevuld werd met een jonge Bert Hogenes, die toen nog Krullen-Bertje heette, wat de pure lol en het vakmanschap nog meer deed toenemen (en mij liet omringen met een groep belichters die allemaal H. heetten..).

 

Het was in die tijd dat Frank meer en meer op eigen benen ging staan, om uit te groeien tot een grote chef-licht met een uitzonderlijk oog voor details. 'The Devil Hides In The Details' is een waar film-gezegde, maar daar hoeven we met Frankie in de buurt niet bang voor te zijn. Zoals ik ook altijd met plezier bij hem achterop z'n scootertje kruip om samen naar één der lichtverhuurbedrijven te snorren !

 

Zonder nou al te zeer met klinkende namen te willen gaan strooien: Frank van Hekken is natuurlijk ook niet voor niets de vaste gaffer van fenomeen Rogier Stoffers, wanneer die Nederland weer eens aandoet.

Vakmanschap is meesterschap; ook van Cosi natuurlijk.