(Vormgeving button door: Massimo Randag)

Kiske

Kees Kiske Sterrenburg van Sterrenstein - 1 der 3 Musketiers
 

We zijn tesaam de drie musketiers, maar wie is nu eigenlijk wie ?
Is Kiske of nou juist Erwtje de meest wijze van ons; wie van ons drie kan à la Athos een hele wijnkelder droog drinken (hmmm... waarschijnlijk wij alle drie wel, al hangt dat af van de kwaliteit wijn die er in de kelder te vinden is...)


Aramis, Athos & Porthos. Oh ja, we zijn het echt, Maar wie is wie ?
Is de meest complete en perfecte man niet hij die alle drie de Musketiers in één en dezelfde inborst draagt...

 

KEES STERRENBURG kwam ik ooit tegen, al kuierend door een wijngaard nabij Nîmes, terwijl ik met mijn kont op een kokende radiator van een oogstmachine zat, druk doende slakken, bladeren en twijgen van de overvloed aan druiven te scheiden.

 

Plots stopte de machine, hoewel we nog lang niet aan het einde van de rij waren.

-"Ken jij dat sujet", brulde Gégé de wijnboer en eigenaar van Domaine de Rapatel me toe, terwijl hij pogingen deed de kokendhete en hoogpotige machine waarvan wij allemaal maar krampachtig probeerden te denken dat het een meesterwerkje van de hedendaagse wijnbouw betrof, in bedwang te houden.
Zweet droop in mijn ogen. Nu de machine stil stond was de hitte echt ondraaglijk.
-"Nee hoor, nooit gezien."
"Bon, dan rijden we over hem heen als hij niet uitkijkt."

De druiventrossen kwamen alweer aanrollen, mijn blik was maximaal gericht op wat komen ging, toen ik me realiseerde ... Ik brulde naar Gégé, maar die hoorde niks. Dus smeet ik een mooie rijpe tros in zijn nek.
De machine stopte. Gégé keek me aan. Met een vragende blik.
-"Sorry, maar ik ken hem wel. Vaag, maar toch. Hij is ook een Hollander..."

 

Met zijn tweeën begonnen Gégé en ik te zwaaien dat de man ergens anders moest gaan wandelen.
De dagen daarna bleek Kees Sterrenburg de gezelligste ná het plukken, maar de fanatiekste tijdens de noeste arbeid in de wijngaard.

 

Later reed Kees mij naar datzelfde domein, waarnaar ik zou emigreren. Een prachtige rit, waarbij we het leven en alle haken, ogen en verwachtigen daarvan hebben doorgenomen. Want Kees is niet alleen Brabants gezellig, maar ook een waarlijk wijs man. (Kees kan zelfs op hoog niveau schaken !) Zo is hij dan ook de juiste man om een vriend 1200 kilometer ver uit het gezamenlijk leven te voeren, terwijl hij nog maar twee dagen zijn rijbewijs had... En dus alleen terug moest rijden.

 

In 1996 werd het fundament voor een vriendschap gesmeed, dat enkel zijn evenknie kan vinden in de literatuur. Twee van de drie musketiers hadden elkaar gevonden. Lang zou het niet duren voor Aramis zich bij ons zou voegen.
Of was ut nou toch Athos ?
Wie van ons is nou eigenlijk Porthos ?

Met Kiske (die qua creativiteit ook bijna alles kan,) als één van de drie Musketiers zou werkelijk iederéén al een heel eind op weg zijn.