(Vormgeving button door: Massimo Randag)

 

Nicolaas


Nicolaas Klei

"Een discussie voert men niet met de messen geslepen op tafel, maar met een kurkentrekker binnen handbereik."


Deze uitspraak tekent NICOLAAS KLEI ten voeten uit: vriendelijk, galant, ó zo prettig in de omgang en gewoonweg aardig. Een vriend die veel te vaak afwezig is in het leven vanwege de sneltreinvaart der dagelijkse beslommeringen, en dat is erg jammer.

 

Nicolaas is een wandelende encyclopedie aan kennis, en dat beperkt zich niet tot wijn, al is dat als wijnschrijver natuurlijk wel alom tegenwoordig. In vervlogen tijden was Klei vaste medewerker van het genootschap ter bevordering van nutteloze kennis, dat hun onwetenswaardigheden zo verrukkelijk ter lering en vermaak aanboden op de binnenpagina's van De Volkskrant.

 

In de boeken van Nicolaas zijn nog zeer veel meer parels te vinden, waarbij we hier even niet verder ingaan op zijn meest aandachttrekkende publicatie. Al mag bij deze wel gemeld zijn dat 't in deze nieuwe eeuw misschien wel op zijn plaats is om in hotels naast een spreekwoordelijk exemplaar van de bijbel óók een Supermarktwijngids te leggen.
Zijn wijnboeken zijn geschreven met een lichtvoetigheid, humor en zoveel onmiskenbaar plezier, dat het haast de enorme hoeveelheid kennis en informatie die het biedt lijkt te logenstraffen !


Nicolaas Klei is er als één van de weinigen in geslaagd om uit de slagschaduw te treden die de wijnbijbel 'Adventures On The Wine Route' van Kermit Lynch al sinds '85 werpt.

 

Nicolaas hebben we in '91 leren kennen dankzij Helmer Otterman, en een tijd lang heeft hij de column 'De Proeftafel' geschreven, verhalend over de samenkomsten van de wijnvagebonden van Wirekuf (= Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk).
En al heeft Nicolaas Klei een uitstekende uitgever gevonden in Podium ... toch zouden wij hier bij Malende Vlinders erg graag dát boek van Nicolaas eens willen uitgeven !