(Vormgeving button door: Massimo Randag)

 

Open Brief Aan Richard Witschge (*)
 

Nico Den Dulk Flessen Keeper

Het contract van Richard Witschge wordt niet verlengd.
Een ABC-tje, want Ajax moet inkrimpen, hij speelt helaas weinig, de jeugd staat ook en vooral op het middenveld te trappelen, en op 30 juni aanstaande zijn club en speler vrij.

 

Allemaal logisch, maar we zullen hem missen, onze Mokumer met de fluwelen linkerpoot. De middenvelder die met technische hoogstandjes de eigen aanhang liet zuchten van genot, en het even goed verstond om de supporters van tegenstanders te laten tandenknarsen op de eigen tribunes. Onvergetelijk zijn de steekpasses waarmee hij zijn medespelers vrij voor de goal bracht. Legendarisch is de wijze hoe hij in het holst van de leeuw, een uitverkochte Kuip in Rotterdam, het middenveld overstak: vol Amsterdamse bluf hield hij de bal NEGEN KEER hoog, en alle tegenstanders stonden erbij en keken ernaar...


Ooit het boegbeeld van 'de patat-generatie', waarmee Don Leo Beenhakker, voetbal-potentaat die net zo makkelijk van mening en club wisselt als van zijn dagelijkse stropdas, bedoelde te zeggen dat er op Richard en zijn kornuiten niet te bouwen viel... Of dat waar is, ach, een kern van waarheid kan overal wel in gevonden worden. Feit is wel dat Witschge het snacken, hoewel niet verleerd, flink ontgroeid is dankzij de culinaire en vinologische hoogstandjes die hij in Spanje en Frankrijk, en in onze hoofdstedelijke Le Garage heeft mogen ontdekken.

 

Ook in deze barre tijden zal er heus wel een club voor Witschge komen; de vraag is welke. Wordt het na Ajax, Alaves, Barcelona, Bordeaux en Blackburn Rovers eindelijk een club met de letter ‘C’ ? Celtic, Chelsea, Chievo, Celta de Vigo ?
Witschge, de man die door Zinedine Zidane - haast unaniem verkozen tot 's werelds beste voetballer van het moment- in hun Bordeauxtijd “le Grand Patron” werd genoemd, zou nergens misstaan.

Of wordt het voor de balans toch maar weer een ‘A’…

Auxerre is een geweldige club, het Ajax van Frankrijk.
  En als er voor de ochtendspits vertrokken wordt, is lunchtijd in de Bourgogne of, op de terugweg, in Le Garage makkelijk te halen; pluspunt is ook dat de wijn er veel beter is dan in Bordeaux of Spanje.

Nico Den Dulk Voetbal Flessen

Dat weet ook trainer-coach Guy Roux, waarvan gezegd wordt dat hij elke wijnboer van de Chablis persoonlijk kent. Hij zou meer verstand van kelders en cuves dan van corners en counters hebben, en dat zou het geheim achter Roux’ eindeloze dienstverband zijn. De brave man is al 35 jaar in dienst bij A.J. Auxerre.

 

Beste Richard, waar je ook heen moge gaan, al wordt het Xanthi, Yokohama of Zaragoza, veel succes en plezier in de komende jaren !

 

Eric Wobma
Amsterdam

 

(*) Deze brief werd eerder geplaatst in het weekblad Voetbal International, week 14; echter in verkorte vorm. Het Auxerre-gedeelte werd er uitgehaald... Inmiddels is het nieuwe voetbalseizoen weer begonnen, en heeft Richard Witschge nog geen prof-voetbalclub gevonden, maar speelt hij in Heemskerk bij ADO'20, dat getraind wordt door zijn broer Rob. Hij hoeft dus niet voor het ochtendgloren te vertrekken om met lunchtijd in zijn hoekje van Le Garage neer te kunnen strijken...

 

 

de tekeningen zijn van de hand van Nico Den Dulk©