(Vormgeving button door: Massimo Randag)

 

juni 2008

In Ze Spotlight Nico Den Dulk

 

WAARSCHIJNLIJK AMERICA'S MEEST GENIALE HEDENDAAGSE SCHRIJVER

 

'Gedachten zijn echt, zelfs gedachten aan onechte dingen.'

 

 

Soms is het best handig dat er kranten zijn. Laatst jubelde een kop over Paul Auster, en die kennen we ! Maar waarvan dan ?

Auster heeft het scenario geschreven van het zeldzaam mooie SMOKE, de film van Wayne Wang.

Het kerstverhaal in die film is als 'Auggie Wren's Christmas Story' in een gebonden en likkenbaardend leuke uitgave te vinden.

 

Maar Paul Auster is een veelschrijver, die geen enkel genre schuwt. Zijn essays zijn scherp zonder een humanistische kant te verliezen, met zijn gedichten zijn we nog maar net begonnen, en zijn proza ...
 

DVD hoes SMOKE

 

Het is onmogelijk om de wonderbaarlijk knap geschreven boeken van Auster kort uit de doeken te doen.
 

MAN IN HET DUISTER boekomslag

Maar gelukkig hoeft dat ook niet, want zojuist is zijn laatse korte roman in Nederlandse vertaling verschenen (nog voor we de hand hebben kunnen leggen op een gebonden versie in het oorspronkelijke Engels).  Dit boek is een perfecte handreiking naar zijn oeuvre.
 

Auggie Wren's Christmas Story boekomslag
 

MAN IN HET DUISTER, oftewel Man in the Dark is niet alleen virtuoos qua stijl en breedte van zijn palet, deze korte roman van 196 bladzijden is echt adembenemend.

Het boek behandelt uiteenlopende romantische onderwerpen -bijvoorbeeld een opa die zijn jeugdige maar volwassen kleindochter alles vertelt over haar oma- maar weigert elke vorm van melodrama. En hoewel we naar een parallel universum en door half doorwaakte dromen worden geleid, blijft het verhaal hyperrealistisch.

 

'Man in het Duister' is van een zeldzaam hoog literair gehalte, razend knap gemaakt en wel zó meeslepend geschreven, dat je er bijna de nachtrust door zou verliezen. Maar dat doet de hoofdpersoon al.

 

We kunnen niet wachten op de originele Engelse versie, en ook niet op de verzamelde werken van Paul Auster die we besteld hebben.

 

Maar we kennen hem, deze Paul. Plots staat ons voor de geest dat we jaren terug een boekje van zijn hand moeten hebben gekregen van goede vriend Bassam 'Sammy' Chekhes. Na even zoeken vinden we ORAKELNACHT terug. Hoewel het zeker is dat we de roman ooit gelezen hebben, herinnert zelfs de flaptekst aan niets meer.

Kunnen we vannacht weer mooi dit boek in één ruk uit gaan lezen !

 

tekening van de hand van Nico Den Dulk©