(Vormgeving button door: Massimo Randag)


Raimond


Raymond Le Coq

 

LE COQ is zo'n man die altijd maar weer prettig blijft verrassen, al zullen zijn gulle lach en aanstekelijke gezelligheid nimmer veranderen.


Een Rotterdammer die uitweek naar Brabant, waar de neiging tot smulpaperij werd verdiept tot een grote culinaire kennis en onfeilbaar gevoel voor de zaligste lekkernijen, bleek hij plots zijn heil gezocht te hebben in Frankrijk.

 

Als aangetrouwd familielid van de Mozart van de Wijnwereld, Philippe Pacalet, zat Raimond zo dicht op waarlijk geniale wijnboeren als PP en Marcel Lapierre, dat ook zijn vineuze kennis al snel fenomenaal genoemd kon worden.

 

Nu resideert hij in Roquebrun, in het zuiden van la douce France.
Waar hij meteen maar de even tongstrelende als prettig geprijsde wijn LARAMON aan de vergetelheid ontrukte.

 

Hoewel Raimond zich meer en meer bekommert om het zoeken en vinden en zeker ook máken van puur natuur wijnen, vergeet hij de delicatessen heus niet.
Hij was de eerste die de saucisson à cuir, die hij Saucisse de Beaujolais noemde, naar Nederland bracht.
Deze worst hoeft enkel maar een half uurtje te warmen in heet maar niet kokend water, waarbij een glas rode wijn is gedaan.
De beste restaurants hadden zijn worst op de kaart staan !

 

Nu blijkt Raimond Le Coq, (die volgens ons vroeger toch echt Raymond De Kok geheten moet hebben, of zou hij werkelijk bij de geboorte al zoveel poëtische zwier in de naam hebben meegekregen) zijn goede neus en nog betere smaakpapillen gericht te hebben op, ó verrassing, Spanje !
Na lang zoeken heeft hij werkelijk ongehoord zalige worsten ontdekt: chorizo's die eindelijk eens echt naar worst smaken in plaats van enkel maar naar een overdaad aan pepers; zijdezachte lomo in vele variaties, en de hammen ... oh là là, wat een verrukkelijke hammen heeft hij in zijn gamma.

 

Zoals ook zijn ansjovisjes van een gelukzalige heerlijkheid zijn. Nog nooit hebben we zo ruim gesnoept als van die eigenlijk al te eenvoudige visjes, en nimmer hebben we kunnen bevroeden dat het zó lekker kon zijn.
Hoe vindt Raimond nou juist die ene visser of inlegger die van pure eenvoud een nauwelijks te evenaren gastronomisch pareltje weet te creëren ! Zoals hij ook telkens weer net díe geniale wijnboer of bakker of slager weet te ontdekken in een wijde wereld waar goed en eerlijk eten steeds minder ruimte krijgt...

 

Raimond is Frankrijk niet vergeten, hoor. Hij woont nog steeds in Roquebrun, houdt zich bezig met wijn (wanneer mogen we weer van die pure Carignan van je verwachten, Raimond ?), én vindt bij 'de buren' een boudin waar je echt de vingers bij opvreet.

Een gulle en goedlachse man, met wie het net zo prettig converseren is als tafelen.
Gelukkig gaan die twee ook heel goed samen !