Abraham Kef, de Franse kaasmaker te Amsterdam, is al lang niet meer onder ons, maar toch staat de deur van zijn winkel vijf dagen per week wagenwijd open aan de Marnixstraat 192.
'Het oudste Franse kaaswinkeltje van Amsterdam', wordt het genoemd, en dat zou zo maar waar kunnen zijn.
Het bevindt zich pal aan de kruising met de Rozengracht, waar een grote hoek in beslag genomen wordt door de brandweerkazerne. De trams 10, 13, 14 en 17 hebben er een halte, en ook de bussen 80, 82, 142, 145, 170 en 172 stoppen er volgens de dienstregeling.
Wie dan toch met eigen vervoer naar de kaaswinkel wil komen, heeft het geluk dat op tweehonderd meter afstand een parkeertoren blijkt te staan.
Bij het binnengaan lijkt het of de oude heer Kef ons tegemoet zal gaan treden. Tijd heeft hier geen invloed mogen uitoefenen, al kunnen we bij Kef wel pinnen.
Gelijkvloers staan de meest schitterende mosterdpotten en confituren die naar fruit smaken.
De leus waarmee Kef pronkt is zo oud als er van het leven genoten wordt: 'une bonne bouteille de vin sans fromage, c'est un rendez-vous sans femme'.
Er is waarlijk goede wijn, echt Frans stokbrood en op zaterdag ook vijgenbrood dat schaamteloos zalig is.
Kaas is er natuurlijk ook, heel veel gelukkig makende kaas. Daarvoor dienen we drie treden af te dalen achter in het pand, naar het souterrain. O zo makkelijk om daar een keuze te maken, maar onmogelijk om zich er te beheersen...
Voor wie het echt niet lukt om een beperking op te leggen, maar toch niet met tassen vol kaas wil gaan slepen, is er ook een zitje, waar alle flessen geopend op tafel mogen komen, en alle lekkernijen aangesneden worden. Een stil plekje van grote schoonheid, als in een andere dimensie. Amsterdam is heel ver weg in deze kelder ! Wel even van te voren reserveren als u wilt zitten, want dan kunnen de kazen chambreren !
Als het gesprek met uitbaatster Marike van der Werff op cornichons komt, en dat die delicatesse werkelijk niets van doen heeft met die slappe, zachte, naar zoete augurkjes die we in ons kikkerlandje met dezelfde naam getooid hebben, roept ze uit:"Vies hè ! Ik haal ze speciaal op in Frankrijk. De echte."
-"Maar ... verkoop je ze ook ?"
"Jazeker !"
We gaan de drie treden weer op en komen in het voorste gedeelte van de winkel. Elk moment zou Robert van Houten, vanaf 1958 de rechterhand van de heer Kef, de trap naar het entresol af kunnen komen. Hier heeft hij 38 jaar met glimlach en kaasmes over de smaakpapillen geregeerd, tot hij kribbig werd van alle onzinnige regeltjes die over zijn komen waaien vanuit Brussel. Het hygiëne-offensief, ook bekend als de sterilisatie- dan wel karaktermoord, heeft zoveel vernietigd dat goede kaasmakers en wijnboeren het ternauwernood nog recht kunnen zetten. Robert van Houten gooide de bijltjes er bij neer.
Gelukkig is er nu Marike, die me voor gaat. Er is niets veranderd. Althans, voor ons smulpapen niet.
We lopen naar een hoek, en daar zal vast een vat staan, zwart door het pekelwater dat er sinds het allereerste schrikkeljaar in heeft gezeten. Met een uitgesleten nap zal Marike een hoeveelheid harde zouten augurkjes op gaan vissen.
Als ze zich omdraait, heeft ze glazen potten in de handen, in twee maten: klein en te klein...
Natuurlijk, zo'n ton zou een anachronisme zijn, maar... Even kijk ik of er in een andere hoek misschien toch niet een vat staat.
Veel later sta ik met twee potten cornichons van 700 gram, zo'n vijgenbrood en een geurig stokbrood, een flinke plak eenden-rillette en een koffer aan kaas weer op straat.
Gauw naar huis, waar de kurkentrekker ongeduldig wacht!
Abraham Kef, de Franse Kaasmakers
Marnixstraat 192
1016 TJ Amsterdam
Telefoon 020 - 420 0097
Fax 020 - 420 7873
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website www.abrahamkef.nl
Parkeren Europarking op 200 meter
Openingstijden
ma, di gesloten
wo 11:00 - 19:00
do 11:00 - 19:00
vr 10:00 - 19:00
za 10:00 - 18:00
zondag 12:00 - 18:00