(Vormgeving button door: Massimo Randag)

 

december 2007

 

 

OVER CHAMPAGNE, CHAMPAGNEOISE EN DE CREMANT DE BOURGOGNE VAN BRIGAND

 

Het is december en dus zijn de flessen bubbeltjeswijn niet aan te slepen.

 

In Ze Spotlight Nico Den Dulk
 

Dat is mooi, ware het niet dat de meeste flessen waarop daadwerkelijk CHAMPAGNE te lezen staat, voornamelijk Bellensoep bevatten.

Verkopen doet het toch wel, dus wat zal de Champagne wijnboer zich druk maken, nie-waer...

 

Goede wijn begint bij heel streng snoeien in de eerste maanden van het jaar; maar alles wat gesnoeid is, zal nimmer meer flessen vullen. Dus gooit de wijnboer die alles doet voor kwaliteit al in januari-februari duizenden flessen van zijn oogst weg.

De wijnbouw is het gulden voorbeeld van de tegenstelling tussen kwaliteit en kwantiteit.

 

Nu zijn de lui in de Champagne, door de eeuwenlange formidabele verkoop, rijk en dus machtig. En slepen ze alles en iedereen voor het gerecht die ook maar een beetje lijken iets te gaan doen met de naam Champagne. En ze winnen ook altijd weer. Daarom is de typering Champagnoise geheel verdwenen. Per justitieel decreet.

 

Vier kilometer aan de verkeerde kant van deze boze provincie, bevinden zich de wijngaarden van Mevrouw en Meneer BRIGAND. Wat in het Frans nog steeds 'boef' danwel 'struikrover' betekent.
 

Cremant de Bourgogne - Brigand - Kerstkaart - foto Hyeonju Heideman


Maar dat zijn ze niet hoor. Integendeel, zouden we zelfs willen zeggen.

Al mag je tegen meneer wel meneer zeggen, maar tegen mevrouw zeker geen mevrouw ! Ze zijn beiden achter in de vijftig; het is geen echtpaar, maar broer en zus. En staat zuslief erop met Mademoiselle aangesproken te worden.

 

Omdat zij enkel maar kunnen opvallen door kwaliteit te leveren, (want wat zegt dat nou helemaal op dat etiket, een Cremant De Bourgogne) doen ze dat dan ook. En hoe !

Hun parelende wijn is geen bij elkaar gemengde en geknoeide, zure koolzuur-prut, maar echt een hele mooie en heel goed gemaakte wijn.

En vele malen goedkoper dan wat die dure zure buren er door de bank genomen van brouwen !

 

Dus mocht u lekker in de stemming zijn, veel te vieren hebben, of gewoonweg twee maal zoveel dorst hebben dan tijdens voorgaande decembers (zó groot is het prijsverschil met de gekurkte chemie-cursussen van de 'echte' Champagne !!): kies dan voor wijn, en niet voor bellensoep !

De lekkernijen van Brigand (want ze maken ook fenomenale 'stille' witte wijnen die haast eindeloos mooi kunnen ouderen, en hun Marc de Bourgogne ... Oh là là... Daar zijn geen woorden voor. Wat een zaligheid en gelukzaligheid. Nêerlands bekendste culinaire journalist is er lange tijd verslaafd aan geweest. Echt waar.) zijn te koop bij

Vleck Wijnen

Eerste Helmersstraat 63 HS
1054 DC Amsterdam

Tel. 020-683 59 80
Fax. 020-683 69 53

www.vleck.nl

 

Zalige dagen allemaal, en dat er vele kurken mogen knallen !!

 

tekening van de hand van Nico Den Dulk© /foto van Hyeonju Heideman